niedziela, 23 marca 2014

Szaszłyki

Szaszłyk jest tradycyjnie spożywany w krajach centralnej Azji i najprawdopodobniej z tamtą się wywodzi.Jest także popularną potrawą w Izraelu,został tam przywieziony przez emigrantów z Rosji.Tradycyjne szaszłyki piekło się nad ogniem,ale współcześnie spotyka się różne metody ich pieczenia lub grilowania.

Składniki na 13 małych szaszłyków:
3 filety z kurczaka,
1 papryka zielona,
1 papryka czerwona,
5 małych cebulek,
5 dużych pieczarek,
kawałek boczki wędzonego,
8 ziemniaków,
sól morska,
sól ziołowa,
pieprz, 
papryka słodka wędzona,
oliwa,

 
 Wykonanie:
Papryki ,mięso i boczek kroimy w grubą kostkę,cebulkę w pióra,pieczarki również na spore kawałki. Mięso przyprawiamy solą pieprzem i papryką wędzoną. Na przemian nabijamy na patyczki od szaszłyków:mięso,boczek,cebula,pieczarki,papryki.Smażymy na rozgrzanej, grillowej patelni z odrobiną oliwy. Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki,smażymy w oleju na złoty kolor. Doprawiamy solą ziołową. Gotowe.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz