niedziela, 23 marca 2014

Rurki z kremem budyniowym

Te wspaniałe rurki są troszkę czasochłonne, ale warto je zrobić,wyglądają cudownie i tak samo smakują ;) Każdy z nas lubi wracać do smaków dzieciństwa. 

Składniki:

Na ciasto:
500g mąki,
250g dobrego masła,
1 szklanka śmietany 18%,
1 cukier waniliowy,
szczypta soli,

Krem budyniowy:
1 budyń śmietankowy,
500ml mleka,
4 łyżki cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
250g masła,


Wykonanie:
Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść i odstawić do lodówki zawinięte w folię spożywczą na 30 minut.Po tym czasie,podzielić na kawałki i jak najcieniej rozwałkować. Pokroić na cienkie ( szer. ok 1,5cm) paseczki i owijać nimi foremki do rurek. Piec na złoty kolor ok 15 minut w temp 210C. Gdy rurki są gotowe od razu ściągamy je z foremek i studzimy.


Krem budyniowy: Z 500ml mleka odlać pół szklanki i wymieszać w niej budyń,cukier i mąkę. Resztę mleka zagotować. Gdy mleko się zagotowało, wlewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszamy parę minut,aż powstanie gęsta masa. Ściągamy z ognia i studzimy. Po tym czasie gdy budyń jest letni,wrzucamy 250g masła i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. 



Gdy wszystko nam się schłodziło,możemy nadziewać rurki kremem za pomocą szprycy. Gotowe rurki posypujemy cukrem pudrem. Gotowe.


 Smacznego!!!
 
 

3 komentarze:

  1. I to są rurki :) A nie z ciasta francuskiego ;) Takich jeszcze nie robiłam, ale na pewno zrobię, bo foremki mam i czekają w kolejce do użycia :)

    OdpowiedzUsuń