piątek, 21 marca 2014

Crostata di marmellata -Tarta z dżemem

Włoska tarta.
 Można ją kupić wszędzie we Włoszech, od sklepów spożywczych ,aż po dobre cukiernie.Jest bardzo prosta w przygotowaniu.To najbardziej znany deser w Włoszech.Najbardziej tradycyjna jest Crostata di marmelatta.
Jedna z legend głosi,że syrena Partenope upodobała sobie Zatoke Neapolitańską,na wiosnę ukazywała się tam ludziom i śpiewała. Mieszkańcy byli tak wdzięczni ,że złożyli jej dary w postaci, mąki,jaj,cukru trzcinowego,wody z kwiatów pomarańczy i przyprawy.Zaniosła te dary na górę Olimp,bogowie zobaczywszy to,tak się ucieszyli ,że stworzyli ze składników tartę,następnie oddali syrenie. Partenope jej nie zjadła, podarowała ją ludziom,którzy okazali tyle hojności i serca.

Składniki:
300g mąki,
2 jajka,
100g cukru(dałam mniej),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100g masła,
280g dżemu(porzeczkowy,wiśniowy lub powidła)
Wykonanie:
Mąkę,jajka,proszek do pieczenia,cukier i masło przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę.Zwijamy kulę w folie spożywczą i wkladamy ciasto na 30 minut do lodówki.
Naczynie to tarty smarujemy masłem i posypujemy bułka tatrą.
 Gotowe ciasto wałkujemy i przekładamy do naczynia, pamietając żeby zostawić 1/4 ciasta na wierzch.Nakłuwamy widelcem i wykładamy na surową tarte dżem. Z pozostawionego ciasta robimy paski i nakładamy na wierzch tarty,lekko przylepiając na bokach. Pieczemy w 180C ok. 40 minut.


Buona crostata!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz