niedziela, 16 marca 2014

Gnocchi z kurczakiem po bałkańsku

 Gnocchi mogłabym jeść codziennie ,jest to rodzaj włoskich klusek. Podobne do polskich kopytek. Są pyszne i pięknie się prezentują :)
Do tego udka z kurczaka pieczone w rękawie ,brokuł i fasolka szparagowa. Nic więcej mi nie potrzeba :)

Składniki na 2 porcje:

333g ziemniaków,
100g mąki pszennej,
1 jajko,
sól,pieprz,
4 udka z kurczaka,
chili grys,
pieprz bałkański,
sól morska,
papryka wędzona,
pół szklanki wina czerwonego,
brokuł,
fasolka szparagowa,
bazylia,


Wykonanie:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Ugotowane i przestudzone obieramy i przeciskamy przez praskę,dodajemy sól,pieprz, mąkę i jajko. Zagniatamy na jednolite ciasto.Formuj z ciasta wałeczki ,wielkości kciuka,wałeczki krój na kawałki 2 cm.Ja moje gnocchi robiłam widelcem.W prawej ręce trzymaj widelec,lewą weź uformowany kawałek ciasta,połóż na widelcu,przyciśnij kciukiem na środku i przesuń w kierunku końca,tak żeby na klusce powstały rowki.Przetocz kluskę wzdłuż całego widelca. Kwestia wprawy ,nie zniechęcaj się, to nic trudnego ;)
Gotujemy w lekko osolonej wodzie.
2.Udka z kurczaka osuszamy ręcznikiem kuchennym,doprawiamy sola morską,pieprzem bałkańskim,papryką wędzoną i odrobiną chili grys. Udka wkładamy do rękawa i dodajemy czerwone wino wytrawne.Szczelnie zamykamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200C przez 1 i 1/2h,w zależności jakie duże udka posiadacie.
3.Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie,fasolkę szparagową podsmażamy z odrobiną soli morskiej i z posiekaną świeżą bazylią,dodajemy do niej ugotowany al dente brokuł ,skrapiamy oliwą z oliwek chwilę zasmażamy i gotowe.
Wszystko wykładamy na talerz,a warzywa dekorujemy nitkami chili.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz