piątek, 24 października 2014

Warzywa i kurczak z parowaru

 Podczas tradycyjnego gotowania część składników odżywczych przechodzi do wody, którą wylewamy. Polecam gotowanie na parze - najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia. Pozwala zachować maksimum witamin i składników mineralnych.


Składniki:
2 filety z kurczaka
suszone zioła ( bazylia, oregano, tymianek - co lubisz)
odrobinę soli himalajskiej
papryka słodka wędzona
brokuł
brukselka
marchew


Wykonanie:
Fileta doprawiamy przyprawami. Gotujemy na parze przez około 20 minut. Warzywa gotujemy na parze przez około 15 minut. Brokuła nawet krócej, a brukselka trochę dłużej. Maja być al dente, są wtedy bardziej wyraziste, jędrniejsze i nie tracą koloru. Rozgotowane są nie smaczne.
Na koniec,  jeśli ktoś lubi, można warzywa polać oliwą z oliwek.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz