piątek, 24 października 2014

Szwedzkie ciasto migdałowe z jeżynami i kardamonem

Przepis ten znalazłam kiedyś na stronie ZiołowyZakątek. Robiłam je latem, i przypadkiem znalazłam zdjęcia. Postanowiłam więc wstawić przepis na bloga. Jest obłędne, proste w przygotowaniu i potrzebujemy do niego zaledwie kilku składników.
Ciasto w środku jest wilgotne, niezbyt słodkie i  aromatyzowane kardamonem.
Uwielbiam czytać
skandynawskie kryminały
myślę, że to ciasto jest idealne na takie wieczory. Jeżyny można zastąpić malinami, borówkami, jagodami (mogą być mrożone)
Ja użyłam, dziko rosnących jeżyn, niestety już ich nie ma. 
Polecam wam przygotowanie tego pysznego ciasta.
Składniki:
125g masła
200g brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
250g zmielonych migdałów 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonych lub utłuczonych w moździerzu ziaren kardamonu 
1/4 łyżeczki soli himalajskiej
200g świeżych lub mrożonych owoców( u mnie jeżyny)
 
 Wykonanie:
Ucieramy masło z cukrem na pulchną masę, dodajemy ekstrakt z wanilii, jajka i kilka łyżek zmielonych migdałów, ucieramy przez chwilę.
Pozostałe migdały mieszamy z proszkiem do pieczenia, kardamonem i solą. Dodajemy je do masy z masła i mieszamy delikatnie. 
Dodajemy owoce i dalej delikatnie mieszamy.


Piekarnik nagrzewamy do 180C.Przygotowujemy tortownice 24cm. Wykładamy masę i pieczemy 45 minut.Ciasto ma być sprężyste i lekko podrosnąć. Po tym czasie wyciągamy i studzimy.Posypujemy cukrem pudrem,lub świeżymi owocami. Można je przechowywać przez tydzień,bez owoców, ale musi być przykryte folią aluminiową, nie straci wtedy swojej świeżości.


Smaklig måltid!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz