Czekośliwka - na samą myśl, aż cieknie ślinka :) Każdy z nas zna smak śliwek w czekoladzie. Tak właśnie smakują te powidła. Warto mieć parę słoiczków tego cuda w domu :)
Składniki:
2kg wypestkowanych śliwek węgierek
pół tabliczki gorzkiej czekolady(można więcej)
cukier puder( jeśli śliwki są kwaśne, Ja nie dodawałam)
Wykonanie:
Śliwki umieść w sporym, najlepiej jak najszerszym garnku, z grubym dnem.
Jeśli owoce są bardzo słodkie, to nie dodawaj cukru.
Podgrzewaj, aż śliwki zaczną puszczać sok,
zmniejsz temperaturę i smaż bez przykrywki przez 2 godziny często
mieszając, bo mogą się przypalić.
Odstaw do ostygnięcia i kontynuuj smażenie na drugi dzień – też około 2 godziny.
Kiedy zacznie gęstnieć, dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Dokładnie rozmieszaj.
Gdy powidła będą gotowe, nakładaj do słoików i pasteryzuj przez ok 20 minut od zagotowania. Wyciągnij, odstaw do góry dnem.Pokrywka musi być wklęsła. Gotowe.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz