Fakes jest podstawą greckiej kuchni, i bardzo sycącym posiłkiem. Tradycyjnie podaję się ją z octem winnym i oliwą z oliwek. Najbliżej jej do naszej rodzimej grochówki.Lubię posmak wędzonki, dlatego dodałam do niej trochę boczku.
Składniki:
2 szklanki zielonej soczewicy
1 cebula
3 marchewki
boczek(kostka)
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
oliwa
ocet winny
sól,pieprz,majeranek,rozmaryn
3 liście laurowe
Wykonanie:
W garnku z grubym dnem na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i boczek. Soczewicę płuczemy i dodajemy do cebuli.Marchewkę obieramy, kroimy w talarki i również dodajemy.Tak samo z koncentratem pomidorowym.Całość mieszamy i przez chwilę dusimy. doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem , rozmarynem.Dolewamy wodę 1,2L zostawiamy na ogniu na około 1 godzinę, dodajemy liście laurowe i gotujemy do pełnej miękkości soczewicy i marchewki.Następnie dodajemy 3 łyżki octu winnego.Mieszamy i gotowe. Podajemy z pieczywem.
Καλή όρεξη!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz