Składniki:
4 bułki,
sałata,
pomidor,
ogórek konserwowy,
cienkie plastry boczku,
Karmelizowana cebula:
2 cebule czerwone,
krem balsamiczny,
oliwa
Burger:
700g mięsa mielonego
2 łyżki pasty Aivar,
4 szalotki,
pęczek zielonej pietruszki,
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżka musztardy,
odrobina papryki słodkiej wedzonej,
sól himalajska, pieprz,
łyżka ketchupu,
żółtko,
Sos:
3 spore łyżki majonezu,
2 łyżeczki musztardy,
1 łyżeczka pasy aivar,
Wykonanie:
Burgery: wszystkie przyprawy, żółtko, dodajemy do mięsa, szalotkę i zieloną pietruszkę drobno siekamy. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy 4 spore burgery. Odstawiamy.
Sos: majonez, musztardę, aivar mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Pomidora, ogórka kroimy, sałatę dokładnie płuczemy.
Bułki kroimy na pół.
Karmelizowana cebula: czerwona cebulę kroimy w cienkie krążki, podsmażamy na odrobinie oliwy, mieszając od czasu do czasu. gdy zmięknie dodajemy 3-4 łyżki kremu balsamiczny(Ja dałam na "OKO" próbując) dusimy,aż cebula się z karmelizuję.
Bacon: pieczemy z obu stron na chrupko.
Bułki opiec na patelni grillowe, w piekarniku lub na tosterze(nieważne, maja być chrupiące). Każdego burgera smarujemy oliwą i smażymy na mocnym ogniu, z obu stron, najlepiej na patelni grillowej. Dolna połówkę bułki smarujemy sosem, kładziemy liście sałaty, na liście układamy burgera, plasterki pomidora i ogórka, 2-3 chipsy z boczku, karmelizowaną cebulę. Przykrywamy górną połówką bułki. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz