poniedziałek, 30 marca 2015

Chałka drożdżowa

Drożdżowe pszenne pieczywo w postaci zaplecionego warkocza.


Ciasto:
100g masła (roztopionego)
500g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
100g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szczypta soli
1 jajko
250 ml ciepłej wody

Do smarowania:
1 jajko

Kruszonka:
 80g mąki
30g cukru
50g masła



Wykonanie:
Roztop i przestudź masło. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, sól, cukier waniliowy i wymieszaj. Do suchych składników dodaj jajko, roztopione i schłodzone masło, wodę, zagniataj, aż ciasto przestanie się kleić (można podsypać mąką).  Ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia, niech podwoi swoja objętość. 
Po wyrośnięciu podziel na dwie części, zagnieć. Z jednej części utocz 3 wałeczki i spleć w warkocz, podwijając końce pod spód. Z drugiej części również upleć warkocz. Blaszkę posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia. 


 Chałki przełóż na blaszkę, przykryj ścierką i odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, posmaruj jajkiem i posyp kruszonką, zagniecioną z mąki, cukru i masła. Piec w 180C przez około 25 minut.



 Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz