Warzywa pokroiłam metodą julienne. Jest
to technika krojenia warzyw, owoców, wędlin w cienkie słupki. Możecie
nabyć specjalną obieraczkę, dzięki której w parę minut pokroicie
warzywa. Tą nazwą określa się także francuską zupę ugotowaną na tak
przygotowanych warzywach.Podobny sposób krojenia istnieje również w
tradycyjnej kuchni chińskiej.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 średnia cukinia
2 duże marchwie
1 duża pietruszka
świeża bazylia
sok z połowy cytryny
oliwa
sól gruboziarnista
zioła toskańskie
świeży rozmaryn
chili w płatkach
Wykonanie:
Pierś z kurczaka płuczemy w zimnej wodzie i suszymy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą, ziołami toskańskimi, płatkami chilli i świeżym rozmarynem. Smażymy na oliwie z gałązkami ususzonego rozmarynu do zrumienienia.
Warzywa ( marchew, korzeń pietruszki i cukinie) myjemy i obieramy za pomocą obieraczki julienne na spaghetti. Mieszamy razem wszystkie warzywa i zalewamy wrząca wodą, na dosłownie pół minuty. Odcedzamy.
Wciskamy sok z połowy cytryny doprawiamy solą, płatkami chili, potarganymi listkami bazylii suszonymi ziołami i odrobiną oliwy. Wszystko dokładnie mieszamy. Warzywa podajemy z kurczakiem, udekorowane bazylią.
Smacznego!!!
Pyszne danie.
OdpowiedzUsuń