Składniki:
1kg schabu
suszone śliwki
sos worcestershire
świeży rozmaryn
majeranek
ząbek czosnku
sól gruboziarnista
oliwa
chili w płatkach
6 średnich ziemniaków
3 łyżeczki chrzanu
buraczki wiórki
Wykonanie:
Schab wypłukać pod bieżącą wodą.Długim ostrym nożem przeciąć w środku wzdłuż z obu stron.W miejsce nacięcia włożyć śliwki, pomagając sobie łyżką.Schab położyć w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu rozcieramy pokrojony czosnek z solą gruboziarnistą, dodajemy 2 łyżeczki sosu, majeranek, chili, posiekany rozmaryn i oliwę.
Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatę wylewamy na schab i dokładnie go nacieramy. Pieczemy w naczyniu owiniętym w rękaw do pieczenia, w 180C przez 60 minut. Buraczki wiórki podsmażamy na maśle z czosnkiem.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe, odcedzamy, dodajemy masło i chrzan, ugniatamy. Upieczony schab kroimy na plastry, podajemy z purée i ciepłymi burakami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz