Najlepsza pizza na świecie, to ta, na cienkim cieście. Bardzo często ją robimy. Wychodzi nam coraz cieńsza, tak jak ta w tym poście. Chyba jesteśmy w tym coraz lepsi, Niedługo dojdę to takiej wprawy :D Championnat de France de la Pizza taki mały żart :P
Składniki:
Ciasto:
500g mąki
10 g soli
10 g świeżych drożdży
325 ml letniej wody
bułka tarta do podsypania
Oliwa czosnkowa:
oliwa z oliwek
czosnek
posiekana natka pietruszki
dodatki:
ser mozzarella
pieczarki
pomidorki koktajlowe
szynka surowa
rukola
Sos pomidorowy:
oliwa
ząbek czosnku
pomidorki koktajlowe
przecier pomidorowy w kartoniku
oregano
sól,pieprz
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy do mąki. Zagniatamy przez 8-10 minut. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 lub tak jak my tym razem na 3 części i rozciągamy na cienkie placki.
Sos pomidorowy: Rozgrzewamy oliwę, dodajemy zgnieciony ząbek czosnku, chwile smażymy. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, smażymy do miękkości, wtedy dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy i gotujemy, niech trochę odparuję. Gdy sos mamy gotowy smarujemy nim pizze. Następnie kładziemy starty na dużych oczkach ser, pieczarki(wcześniej podsmażone, żeby puściły wodę), surową szynkę(u nas polędwica) i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
Pieczemy w 250C aż boki się ładnie zrumienią
(u nas trwa to 10 minut, ponieważ posiadamy kamień do pizzy)
Oliwa czosnkowa do pizzy: Do małego naczynia dodajemy pokrojony drobno czosnek i posiekaną natkę pietruszki, całość zalewamy oliwą z oliwek, mieszamy i odstawiamy.
Gdy pizza jest już gotowa, nakładamy na nią rukolę i polewamy naszą czosnkowa oliwą.
Bon Appetit!!!
Ale apetyczna pizza ;)
OdpowiedzUsuńMniam, pizza z szynką i rukolą należy do moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuń