Jedną z atrakcji Grecji, jest jej smakowita kuchnia. Nie jest tak popularna jak kuchnia włoska,skrywa jednak bogactwa smaku. W Polsce można spotkać wiele restauracji włoskich, natomiast greckich jest nie wiele.Być może ,że nie uległa jeszcze komercjalizacji. Jednym z filarów kuchni greckiej są oliwki, z czego wynika wysoka pozycja tego kraju na liście producentów najlepszej oliwy. Drugi filar to nabiał - a w szczególności ser feta, który pojawia się w choriatiki. Uwielbiam kuchnię włoską i grecką. Postanowiłam dodać do włoskiego makaronu małe greckie akcenty, czyli oliwki i ser feta. Makaron ugotowany al dente do tego świeże pomidorki koktajlowe prosto z ogródka,świeża bazylia,i dobra oliwa.Gdy dodamy do nich oliwki i ser feta makaron od razu staje się wyrazistszy.
Składniki na 2 porcje:
240g makaronu
miseczka pomidorków koktajlowych
oliwki
ser feta
świeża bazylia
oliwa z oliwek
białe wytrawne wino
sól morska gruboziarnista
świeżo zmielony pieprz
ząbek czosnku
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku,chwile smażymy, dolewamy 80ml białego wina,czekamy aż alkohol odparuję, wtedy dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.
Smażymy aż lekko zmiękną,doprawiamy solą, pieprzem i obficie posypujemy świeżą bazylią.
Mieszamy i chwile dusimy.
Na talerz wykładamy makaron ,polewamy sosem z pomidorów, dodajemy oliwki i ser feta, dekorujemy świeżą bazylią. Całość skrapiamy dobrą oliwą z oliwek.
Smacznego!!!
Uwielbiam takie obiadki.
OdpowiedzUsuń