piątek, 13 czerwca 2014

Pogácsa - węgierskie bułeczki

Bułka ta jest bardzo popularna na Węgrzech i w Turcji i nie tylko. Jest tradycyjnie pieczona w popiele w kominku, a następnie w piecu, podobnie jak focaccia. Jest wiele wersji pogácsy, jednak niektóre składniki pozostają takie same:mąka, jaja, śmietana, masło, mleko. Słowo to pochodzi od łacińskiego Panis focacius tj. panis(chleb).Istnieje  wiele tradycyjnych wersji, najczęściej są okrągłe,można robić je z żółtym serem, dodawać różnych przypraw. Ja osobiście dodałam kminku do ciasta, ale równie dobrze będzie smakowało z sezamem, papryką,słonecznikiem, makiem itp. Można podawać ją na gorąco lub normalnie jako chleb. Wypełniona twarogiem lub serem feta jest uważana za specjalność ;) Polecam


Składniki:
500g mąki
10g drożdży
100g masła
pół szklanki mleka
100ml śmietany 12%
łyżeczka cukru pudru
1 jajo
sól do smaku
kminek
Wykonanie:
Najpierw wyrabiamy ciasto. Mąkę,cukier, sól, drożdże , miękkie masło, śmietanę , mleko i kminek mieszamy i wyrabiamy na jednolite ciasto.Rozwałkowujemy je na duży prostokąt , następnie składamy na pół i jeszcze raz na pół i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.


 Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 1cm może być troszkę grubszy.Nacinamy wierzch w kratkę. Szklanka wycinamy bułeczki i układamy na blaszce do pieczenia.Na koniec należy je posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku przez 30 minut w 160C.
Przepis pochodzi "zpasjidogotowania"
  
Jó étvágyat!!!

1 komentarz:

  1. Nie spotkałam się z tymi bułeczkami, a wyglądają bardzo fajnie. Jedynie rzeczywiście zamieniłabym kminek na coś innego.

    OdpowiedzUsuń