Zostało mi trochę kurek, jeden filet i parę pomidorków koktajlowych. A to że ubóstwiam makaron , postanowiłam wszystko wykorzystać i zrobić sobie pyszne danie,nic nie może się zmarnować ;) Wyszedł obłędny, a przygotowanie go zajęło mi dosłownie chwilę,może dlatego,że po 56km przejażdżce rowerem zgłodniałam jak WILK (za oknem również słychać WILKI haha mamy Dni Miasta :D ) Nieważne,ważny jest przepis. A oto on.
Składniki:
120g makaronu spaghetti
1 filet z kurczaka
8 pomidorków koktajlowych
garść kurek
oliwa
ser twardy dojrzewający
suszone oregano
sól,pieprz
papryka słodka mielona i słodka wędzona
świeży majeranek
(jeśli nie posiadacie może być suszony)
świeża bazylia
przecier pomidorowy z kartonika
ząbek czosnku
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Fileta kroimy na bardzo drobną kostkę, doprawiamy sola, pieprzem, papryką słodką, słodką wędzoną i świeżym majerankiem. Następnie podsmażamy go na odrobinie oliwy razem z wyczyszczonymi kurkami i zgniecionym ząbkiem czosnku. Smażymy, aż kurczak lekko się zrumieni.
Po tym czasie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i dusimy aż zmiękną. Następnie dodajemy trochę przecieru pomidorowego, doprawiamy do smaku solą, pieprzem jeśli jest taka potrzeba i suszonym oregano. Makaron jest gotowy, dodajemy do przygotowanego sosu, dokładnie mieszamy niech sos połączy się z makaronem i od razu podajemy z listkami świeżej bazylii i startym serem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz