Tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek śniadaniowych. Bywa zjadana samodzielnie lub po umoczeniu w filiżance czekolady. Zwykle posypuję się churros cukrem pudrem, ale w Urugwaju podaję się je także ze stopionym serem. Churros porównywane są do polskich pączków.
Składniki:
500ml wody
60 g masła
szczypta soli
4 łyżki cukru
400g mąki pszennej
4 jaja
olej do smażenia
cukier puder do posypania
ewentualnie syrop czekoladowy
Wykonanie:
500ml wody, masło , sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i energicznie mieszać łyżką aż ciasto będzie gładkie.
Garnek ściągnąć z ognia. Od razu dodać jajko i całość zmiksować. Dalej miksując dodawać kolejne jajka. Olej rozgrzać do temp 180C.
Ciasto przełożyć do rękawa lub szprycy z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Ciasto wyciskać na rozgrzany olej, tworząc długie paski. odcinać nożyczkami.
Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Wyciągać i układać na papierze ręcznikowym aby ociekły z tłuszczu.Lekko chłodne posypujemy cukrem pudrem. Można podawać z sosem czekoladowym.
¡Buen provecho!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz