sobota, 22 lutego 2014

Syrop Czekoladowy

Na tą pyszność natknęłam się na blogu "I adore cinnamon".Jest to przepyszny syrop czekoladowy,którego możemy podawać z lodami,do ciast, ciasteczek,naleśników itp. Jest bardzo mocno kakaowy,gęsty i bardzo prosty w wykonaniu. Polecam.

Składniki:
50g cukru waniliowego,
150g cukru
150ml wody,
45 g kakao,


Wykonanie:
Oby dwa rodzaje cukru zagotowujemy w 150ml wody,aż cukier się rozpuści i gotujemy przez 5 minut,aż powstanie syrop.Następnie połowę syropu wlewamy do kakao i mieszamy do uzyskania gęstej masy,dodajemy resztę syropu ,dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę zagotowujemy na ogniu. Gotowy syrop przelewamy do słoiczka albo do butelki,szczelnie zamykamy i przechowujemy w temperaturze pokojowej.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz