Składniki:
300g mąki
150g masła
50g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
5 twardych kiwi
sok z połowy cytryny
250g serka mascarpone
500ml śmietanki 36%
cukier puder
Wykonanie:
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, masło zagniatamy palcami na kruszonkę. Dodajemy żółtka i śmietanę. Formujemy kulę. Zwijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Po tym czasie, formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułke tartą. Wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200C przez około 15-20 minut. Po tym czasie wyciagamy i studzimy.
Serek mascarpone miksujemy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy porcjami ubitą śmietankę do serka ,cały czas miksując na jednolitą masę. Na wystudzony spód tarty wykładamy naszą śmietanę. Na wierzch układamy pokrojone w plastry kiwi, skropione sokiem z cytryny. Chłodzimy przez około 10h w lodówce. Gotowe :)
Smacznego!!!
Mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń