Składniki:
Spód:
300g ciastek kakaowych z płatkami owsianymi
120g masła
Sernik:
1kg sera z Wielunia
300g pure z dyni
3 całe jaja
2 żółtka
2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego
pół laski ziaren z wanilii
90g cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
150ml mleka skondensowanego słodzonego
Wykonanie:
Spód: Ciasteczka rozdrabniamy w młynku.Dodajemy miękkie masło i zagniatamy. Małą blaszkę lub tortownice o średnicy 23cm smarujemy masłem, wysypujemy bułka tartą i wylepiamy spód.
Sernik: Do sera dodajemy jajka, żółtka, cukier, ekstrakt z wanilii i jej ziarna,mleko skondensowane, cynamon i pure z dyni. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy budyń i ponownie dokładnie mieszamy.
Całość wykładamy na spód. Sernik pieczemy w 180C przez ok 15 minut,następnie zmniejszamy temperaturę do 150C i pieczemy przez 1,30minut. Po tym czasie studzimy sernik w piekarniku ok 50 minut. Wyciągamy sernik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcie. Gotowe.
Smacznego!!!
Mmm, po prostu cudowny! :)
OdpowiedzUsuń