Świeżych jagód już nie ma, ale mrożone równie dobrze się sprawują. Musicie tylko je odsączyć z nadmiaru soku, który ,bo będzie nam potrzebny do zabarwienia bitej śmietany :)
Są to babeczki które cudownie pachną wanilią.
Są to babeczki które cudownie pachną wanilią.
Składniki:
150 g jagód
120 g masła
80 g cukru
1 jajko
200g jogurtu naturalnego
250 g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
domowy ekstrakt z wanilii
250 g śmietanki 30-36%
125g serka mascarpone
odrobina soku z jagód
Wykonanie:
Jagody osaczyć.Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.Jajko roztrzepać i stopniowo dodawać do masła, dodać jogurt i wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia sodą i solą, wymieszać. Całość wsypać do masy maślanej, dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilii i krótko wymieszać, aż składniki dobrze się połączą.
Ciasto nałożyć do foremek na muffiny( u mnie silikonowe). Na wierzchu ułożyć jagody i lekko je docisnąć do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C - 170C przez około 25-30 minut.
Gdy babeczki są już gotowe, odstawiamy je do ostygnięcia i przygotowujemy bitą śmietanę.
Śmietankę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, gdy będzie sztywna dodajemy wcześniej zmiksowany w oddzielnym naczyniu serek mascarpone. Całość dokładnie, ale dosłownie chwilę miksujemy razem.
Gdy jest taka potrzeba dosładzamy, dodajemy odrobinę soku z jagód dla koloru. Nasza masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki, całość posypujemy jagodami. Gotowe.
Smacznego!!!
Mmm... Pyszności! Pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńMmm, pyszne wspomnienie lata :)
OdpowiedzUsuńPrawda, tego najbardziej nam teraz brakuję ;) Pozdrawiam
UsuńWitam. lie robi się muffinki z jagodami?
OdpowiedzUsuńSamo pieczenie około 30 minut, przygotowanie ciasta... hmm nie liczyłam, ale myślę, że z 15 minut? :P
OdpowiedzUsuń