Po wypoczynku nad morzem, czas coś upichcić. Uwielbiamy żeberka, tym razem postanowiliśmy namoczyć je w ciemnym piwie. Były przepyszne. Do tego kolby kukurydzy, delikatnie z grillowane i podane z moją własną mieszanką przypraw i pyszne młode ziemniaczki z masełkiem. Oczywiście zrobiłam jeszcze sałatę z dressingiem , która idealnie pasuję do grilla ;) Pogoda dopisuje także do dzieła :)
Składniki:
6 młodych ziemniaków
2 kolby młodej kukurydzy cukrowej
żeberka
1 piwo(u mnie Książęce ciemne łagodne)
kilka gałązek tymianku
masło
sól,pieprz
papryka słodka mielona
sałata masłowa
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyzki oliwy
sól
pół łyżeczki musztardy dijon
Mieszanka przypraw do kukurydzy:
1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej(rozgnieciona w moździerzu)
pół łyżeczki płatków chili(dałam grys)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka pieprzy cayenne(lub papryki ostrej mielonej)
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gdy będą gotowe, zawijamy w folie aluminiową, dodajemy 2 łyżki masła i posypujemy suszonymi ziołami. Kładziemy na rozpalonego grilla.
Żeberka najlepiej dzień wcześniej,namoczyć w piwie. Rano wyciągamy z piwa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodka mieloną i gałązkami tymianku. Grillujemy z obu stron.
Kolby przekroić na pół i namoczyć przez godzinę w wodzie. Następnie z grillować z obu stron. Gdy kolby będą zrumienione, smarujemy je dobrym masłem i obsypujemy naszą mieszanką przypraw. Sałatę polewamy naszym dressingiem zrobionym z octu balsamicznego, oliwy, soli i musztardy. Podajemy od razu z zimnym piwem.:)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz