piątek, 30 maja 2014

Drożdżówki z rabarbarem

Przepis na te drożdżówki znalazłam na stronie http://madameedith.blogspot.com ,są pyszne, pulchne i pięknie pachną. Z ciastem drożdżowym się super pracuję. Zresztą do tej pory nigdy nie miałam problemu z żadnym z nich ;) Polecam ten przepis, jest bardzo prosty. Polecam również pyszną stronę madameedith ;)

Składniki:
525g mąki pszennej
200ml letniego mleka(można mniej)
11g suchych drożdży 
100g cukru pudru
3 jajka
szczypta soli
90g roztopionego masła

dodatkowo:
700g rabarbaru
6 łyżek cukru trzcinowego
1 małe rozbełtane jajko
25 g cukru trzcinowego
50g płatków owsianych


Wykonanie:
Masło przekładamy do garnka i rozpuszczamy. Odstawiamy na 15 minut do ostygnięcia. Przez ten czas wsypujemy mąkę do miski, dodajemy suche drożdże,szczyptę soli, cukier puder i wbijamy całe jajka. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Gdy masło ostygło wlewamy powoli do miski,dalej mieszając. Następnie dolewamy małymi porcjami ciepłe, lecz nie gorące mleko ok 35C. Dobrze wyrabiamy ciasto ok 8 minut, aż zacznie odchodzić nam od dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1.30minut. Powinno podwoić objętość jak na zdj u góry.


W między czasie dokładnie myjemy rabarbar i kroimy go na 1 cm kawałki. Zasypujemy całość 6 łyżkami cukru trzcinowego i odstawiamy, aż puszczą sok.


Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy na 8 części. Każdy wyciągamy w dłoniach nasmarowanych oliwą. 
Następnie zwijamy, robiąc ślimaka.


 Drożdżówki ukłądamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pod każdą drożdżówką wysypujemy odrobinę płatków owsianych.Pamiętaj musisz zrobić ok 4 cm przerwy między drożdżówkami, wyrosną ;)
 Na wierzch kładziemy rabarbar obtoczony w cukrze. Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy odrobiną cukru trzcinowego .Zostawiamy chwilę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy przez ok 18 minut.Najlepiej smakują na ciepło ze szklanką zimnego mleka ;)


Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz