poniedziałek, 12 maja 2014

Świeżynka ( świeżonka )

W zależności od regionów Polski danie, które tu za chwilę opiszę może nosić nazwę „świeżonka” lub „świeżynka”W niektórych regionach Polski dodaje się wątrobę wieprzową, a nawet kaszę, i jest różnie doprawiana. Ja tym razem dodałam naprawdę bardzo dużo majeranku i wyszła obłędna.

Składniki:
300g słoniny,
500g karkówki,
300g schabu,
2-3 duże cebule,
sól, pieprz,
słodka mielona papryka,
zioła prowansalskie,
majeranek,
gałązka świeżego cząbru,
sałata,
rukola,
ocet balsamiczny,
oliwa,
 musztarda,
ziemniaki,
 

 
 Wykonanie:
 Ziemniaki obieramy,kroimy na frytki. Smażymy w głębokim oleju do zrumienienia.
Sałate i rukolę płuczemy, przekładamy do miski. 4 łyżki octu balsamicznego mieszamy z 4 łyżkami oliwy, dodajemy pół łyżeczki musztardy i doprawiamy solą, energicznie mieszamy i wylewamy dressing na sałatę.


Świeżonka: Słoninę kroimy w niezbyt dużą kostkę i podsmażamy na patelni, niech się wytopi. Cebulę kroimy w krążki, lekko solimy. Gdy słonina się wytopiła, przekładamy skwary na talerz, tłuszcz zostawiamy i  smażymy na nim cebulę. Gdy cebula się ładnie ze szkli i będzie miękka, przekładamy na talerz ze słoniną. Na tym samym tłuszczu podsmażamy karkówkę i schab, pokrojone wcześniej w kostkę, doprawione solą, pieprzem, słodką papryką, ziołami i majerankiem. Podsmażamy na średnim ogniu, później zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy do niego cebulę i wytopioną słoninę. Wszystko dokładnie mieszamy, chwilę smażymy i możemy przekładać na talerz. Gotowe. ;)

 
 Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. dodam, że nazwa tego kulinarnego specjału wzięła się z tego, że był on robiony ze świeżego mięsa, zaraz po świniobiciu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak jest ;) A że nie miałam świniobicia ominęłam ten szczegół, który i tak każdy zna :D

      Usuń