poniedziałek, 26 maja 2014

Naleśniki z bitą śmietaną i truskawkami

Sezon w pełni!!!
Truskawki


Jeśli nie macie alergii na te pyszne owoce, objadajcie się do woli, obfitują w witaminy i składniki mineralne.
Zawierają witaminę C, kwas foliowy, witaminę A, witaminy z grupy B, można w nich znaleźć potas, wapń, magnes i mangan. 
Wprowadź je do menu dziecka. W diecie najmłodszych truskawki są ważne ze względu na działanie przeczyszczające, dzięki czemu przeciwdziałają zaparciom.Trzeba jednak pamiętać , że truskawki uczulają. Należy je wtedy wyeliminować z diety i wrócić w kolejnym sezonie,gdyż u większości osób alergia na truskawki mija, gdy uodporni się na nie ich układ pokarmowy.


Składniki:
mleko
mąką pszenna
jajko
szczypta soli
oliwa
truskawki
śmietanka 30%-36%
cukier puder

 Wykonanie:
Mleko wlewamy do miski, dodajemy całe jajko, szczyptę soli i powoli dosypujemy mąkę , cały czas mieszając trzepaczką do uzyskania odpowiedniej konsystencji (jak na zdj.) nie może być zbyt gęsta, nie chcemy grubych racuchów. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i smażymy naleśniki.

  Truskawki myjemy, pozbywamy się ogonków i kroimy na ćwiartki. Śmietankę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru pudru. Gdy naleśniki lekko nam przestygną, nakładamy na środek bita śmietanę i truskawki. Zwijamy na pół, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ;) Gotowe!


PS: A o to najwierniejszy z najwierniejszych, jeśli chodzi o bitą śmietanę ;) We własnej osobie, Biały Bambosz, czyli Władeczek :) 


 Smacznego!!!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz