wtorek, 27 maja 2014

Tarta z truskawkami lub z jagodami

Nie ma nic lepszego na upały, niż sernik na zimno. Dziś zrobiłam go na kruchej tarcie z truskawkami. Wyszedł delikatny i pyszny. Sezon trwa,więc korzystajmy :)

  Składniki:
Ciasto:
300g mąki
150g masła
30g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki smietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wypełnienie:
4 serki waniliowe Danio (150g)
śmietanka 30% (200g)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
truskawki, jagody itp
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło,cukier puder,proszek do pieczenia, wszystko dokładnie siekamy. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i chwilę zagniatamy całość. Formujemy kulę,zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, formy do tarty.
Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie papier do pieczenia i wsypujemy fasolę,żeby podczas pieczenia zbyt mocno nie urosło. Pieczemy w 180C przez około 13 minut, następnie ściągamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze chwilę, aż ciasto ładnie się zrumieni. Chłodzimy.
  Wypełnienie: Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody. Miksujemy z serkami Danio. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy do serków i delikatnie mieszamy do połączenia się składników, następnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Tak gotową masę wylewamy na ostudzone ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 2h. 


 Po tym czasie dekorujemy całość świeżymi truskawkami. Gotowe.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz