wtorek, 6 maja 2014

Botwinka

Młode listki buraka ćwikłowego mają bardzo dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt,koi nerwy, odkwasza i odtruwa organizm. Według naukowców liście botwiny zawierają substancję o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Jest bardzo smaczna, można podawać ją na różne sposoby. Ja tym razem ugotowałam pyszną zupę.

Składniki:
2 pęczki botwinki,
1,5 wywaru z kurczaka,
2 marchewki,
1 pietruszka,
4 ziemniaki,
mały kawałek pora,
sok z połowy cytryny,ewentualnie koncentrat z buraka,
szczypta cukru,
sól,
pieprz ziarnisty,
3 ziela angielskie,
3 liście laurowe,
100g jogurtu naturalnego,
koperek,


Wykonanie:
Botwinkę i ziemniaki myjemy, kroimy w kostkę.Marchew i pietruszkę obieramy i również kroimy w kostkę.Pora w krążki.Gotujemy bulion z kurczaka. Następnie do samego bulionu wrzucamy wszystkie warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz,szczyptę cukru,sól. 
 


Gotujemy na małym ogniu do miękkości, następnie dodajemy sok z cytryny lub odrobinę koncentratu z buraka.Jeśli jest mało kwaśny można to i to.Następnie odlewamy do kubka 5 łyżek barszczu, dodajemy do niego jogurt naturalny energicznie mieszając.Wlewamy do garnka i zagotowujemy. Na sam koniec można do zupy dodać  posiekany koperek. Gotowe


Smacznego!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz