środa, 7 maja 2014

Omlet z pomidorami i oregano

Omlety są smaczne i superszybkie do przygotowania. Zwykły omlet jest pyszny sam w sobie. Jeżeli jednak lubisz łączyć różne składniki, wypróbuj tak jak Ja, jedną z kombinacji smakowych, którą za chwilę tu opiszę. Jest pyszna, bez względu na to czy jesz omlet na śniadanie, obiad, czy na kolację, kiedy nie chcesz spędzić w kuchni zbyt dużo czasu.

Składniki:
2- 3 duże jajka, najlepiej z hodowli naturalnej ;)
sól morska i świeżo zmielony pieprz,
kawałek masła,
mała garść startego sera,
garść pomidorków koktajlowych,
parę listków oregano,
rukola,

  Wykonanie:
 Wbij jajka do miski i dopraw je szczyptą soli i pieprzu. Rozbełtaj dobrze widelcem. Zerwij listki oregano. Przekrój garść pomidorków na pół, wrzuć na gorącą patelnię z kawałkiem masła,skrop oliwą, a następnie dodaj szczyptę soli i pieprzu. Smaż i przewracaj około minuty, a następnie zmniejsz ogień do średniego i posyp pomidorki listkami oregano. Wlej jajka i przechylając patelnię,rozprowadź je na niej. Kiedy omlet zacznie się ścinać i tężeć, ale jego wierzch w niektórych miejscach będzie jeszcze surowy, posyp go serem żółtym. Za pomocą łopatki oderwij brzegi omletu od patelni. Kiedy spód zacznie się robić złotobrązowy, zdejmij patelnię z ognia i zsuń omlet na talerz. Podawaj na rukoli :) Gotowe :)

 
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz