wtorek, 18 lutego 2014

Zakwas

Zakwas robi się bardzo łatwo i potrzebujemy tylko 2 składników,wody i mąki żytniej razowej. Im starszy tym lepszy,mój dopiero ma miesiąc i w tej chwili przechowuje go w lodówce ;) Trzeba pamiętać,że zakwas lubi ciepło gdy pracuję.Powyżej 25C,inaczej może się nam zwyczajnie popsuć,spleśnieć. A warto posiadać go w domu,chleb jest wtedy zdrowszy i przepyszny.

Składniki:
woda,
mąka żytnia razowa,


Jeśli zaczynasz przygodę z zakwasem,musisz wiedzieć ,że proces ten trwa do 6-7 dni.
A więc, na początek ,musimy wziąć najlepiej litrowy słoik,gazę albo ściereczkę i gumkę.
1 dzień rano: wsypujemy pół szklanki mąki i tyle samo letniej wody ,zawsze 1:1.Odstawiamy w ciepłe miejsce(ja trzymałam w piekarniku) na 12 h wieczór ,po tym czasie tylko mieszamy, nasz zakwas nie dokarmiamy i odstawiamy na kolejne 12h 
2 dzień rano: dokarmiamy go znowu ,pół szklanki mąki i wody 1:1. i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 h .Na wieczór tylko mieszamy.
3 dzień rano: dokarmiamy,ale tym razem 1 łyżka mąki i jedna łyżka wody,wieczorem mieszamy i odstawiamy do rana.
4-5-6-7 dzień robimy tak samo jak 3 dnia.
Jeśli będzie się nam zbierać woda na wierzchu to znak ,że źle odmierzone są proporcję i po prostu trzeba dodać więcej maki ,ale nie przesadzić,pamiętając ,że konsystencja ma być taka jak na racuchy. Zakwas można przechowywać w lodówce, jeśli nie pieczemy chleba,przykrywamy go wtedy wieczkiem nie zakręcając,od czasu do czasu możemy go sprawdzić i dokarmić ;)
Najważniejsze, co będzie nam potrzebne to CIERPLIWOŚĆ. ;)


:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz