niedziela, 23 lutego 2014

Pâte à brioche

Brioche (Brioszki)
"Wyjątkową lekkość i puszystość brioszki zawdzięczają dużej ilości masła oraz wielu jajkom w drożdżowym cieście..Są wyśmienite na śniadanie i podwieczorek, można je jadać bez żadnych dodatków albo z dżemem,a piecze się je w formie bochenka,w blaszkach na muffinki, Ja zrobiłam Brioszki odrywane.Tradycyjny kształt to cylinder z zaokrąglonym zwieńczeniem, ale bywają też brioszki w kształcie pierścienia. Czerstwe brioszki warto pokroić na kromki i zrobić z nich sucharki albo wydrążyć i stosować jako jadalne naczynie na potrawy z sosem.
Przepis Juli Child z 1963r.

Składniki:
Rozczyn:
1 opakowanie suchych drożdży(7g) lub 25g świeżych,
3 łyżki gorącej wody,
1/4 łyżeczki soli,
1/2 łyżki cukru,
Wsyp drożdże do gorącej wody,dodaj sól i cukier,a następnie zaczekaj,aż się rozpuszczą i wypłyną na wierzch w formie miękkiej masy. To potrwa z 5 minut - w tym czasie zajmij się przygotowaniem pozostałych składników.....


2 szklanki mąki(255g),
2-3 łyżki cukru,
3/4 łyżeczki soli,
3 duże jajka,
170g zimnego masła,
Gumowa łopatką wymieszaj w misce,mąkę, cukier, sól, jajka oraz rozczyn,a następnie przełóż masę na stolnicę.Jedna ręką podnoś ciasto i rzucaj je mocno na podłoże - na początku ciasto bedzie bardzo miękkie i lepkie. Kontynuuj zeskrobując masę ze stolnicy ,a gdy ciasto zrobi sie spójne,zacznij je ugniatać dłońmi. Po kilku minutach intensywnego ugniatania ciasto powinno być elastyczne i bardzo lekko kleić się do rąk. Teraz dodawaj po trochu masła ,(najlepiej wyciągnąć je z lodówki wcześniej ,żeby dobrze zmiękło) i po trochu palcami złap kawałki masła  i połącz go z ciastem,ubijając,obracając i rozsmarowując ciasto na stolnicy lub płycie.Będzie się ciągnęło,ale w miarę wchłaniania masła zrobi się gładsze. Stopniowo dodawaj resztę masła.Na koniec ciasto prawie nie będzie się lepiło do dłoni.Można podsypać mąką.Gotowe ciasto przełóż do miski,posyp maką a na wierzchu wytnij krzyżyk,dzięki czemu ciasto będzie lepiej rosło.przykryj i odstaw na 2-3 h do wyrośnięcia temperatura nie może przekraczać 22C,ze względu na dużą zawartość masła.
Po tym czasie wyciągnij ciasto z miski ,podziel na 8 kuleczek,można do środka nałożyć konfitury,Ja uprażyłam jabłka i dodałam do środka :) Uformować kuleczki,Formę wysmarować masłem posypać mąką,jej nadmiar usunąć. Ułożyć broszki w formie jak wyżej, i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Mają urosnąć i zapełnić nam formę jak na zdjęciu, na dole.


Gdy brioszki urosną,roztrzep jajko i posmaruj ciasto.Piekarnik nagrzej do 230C i piecz brioszki przez 13 minut ,aż się zrumienią,następnie przykryj je folią aluminiową i piecz jeszcze 15 minut w 180C przy lekko otwartym piekarniku na środkowym poziomie.



Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź ciasto nożem albo słomką.Brioszka będzie gotowa,kiedy nóż albo słomka wbite w jego środek okażą się czyste.


Gotowe brioszki należy studzić 15 minut.Upieczone i ostudzone nadają się do mrożenia. Przed podaniem rozmroź je i odgrzewaj w piekarniku w 175C przez kilka chwil.



Można podawać posypane cukrem pudrem,z ulubioną konfiturą lub tak jak Ja dodatkowo polać własnym syropem czekoladowym,którego przepis również jest na blogu.


Bon Appétit!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz