sobota, 1 lutego 2014

Ricotta Ravioli

Ravioli są to małe włoskie pierożki,które nadziewa się przeważnie serem ricotta,mięsem lub warzywami najczęściej szpinakiem.Ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż ulepienie standardowych pierogów.
Ciasto na pierogi robimy jak na makaron,a przygotowanie świeżego makaronu nie jest trudne ;)
Pochodzenie makaronu nie jest do końca znane, wiadomo jednak, że w VIII w. wprowadzili go Arabowie na Sycylii. Obecnie występuje w niezliczonych rodzajach,a Włosi jedzą go co najmniej raz dziennie. Podobnie jak inne produkty, makaron różni się kształtem i sposobem przyrządzania z zależności od regionu. 
Na północy Włoch popularny jest makaron faszerowany - Ravioli,Cappelletti i Tortellini.
I dziś zapoznam was właśnie z Ricotta Ravioli ;)

Składniki na ciasto makaronowe:
300g mąki pszennej
100g semoliny
2 jajka
 jeśli nie posiadacie semoliny:
300g maki pszennej
3 jajka
mąka kukurydziana do podsypania

Nadzienie:
ser Ricotta
skórka otarta z połowy cytryny
sok z połowy limonki
gałka muszkatołowa 
szpinak lub mięta
sól morska,pieprz
parmezan

zrobiłam również drugie nadzienie dla mojego smakosza ;)
kapusta kiszona
grzyby
cebula 
sól,pieprz

 Ciasto

Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać do uzyskania gładkiej konsystencji , im dłużej tym lepiej. Podaję link do krótkiego filmiku,w którym mój mentor Gennaro, pokaże wam jak zrobić to fachowo i z sercem :P

Nadzienie:

Podsmażamy świeży szpinak na patelni skropionej kilkoma kroplami oliwy z oliwek, do momentu aż lekko zwiotczeje.


Ser wrzucamy do miski, szpinak bardzo drobno siekamy i dodajemy do sera.


Na drobnych oczkach ścieramy skórkę z połowy cytryny,oczywiście wcześniej wyparzoną, gałkę muszkatołową i wyciskamy sok z połowy limonki.


Na koniec dodajemy starty na drobnych oczkach parmezan i wszystko dobrze rozcieramy na gładką masę.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Do nadzienie mojego smakosza ;) potrzebujemy kiszona kapustę wcześniej podgotowaną, grzyby,dzień wcześniej namoczone i ugotowane.Wszystko drobno siekamy. Na patelni podsmażamy cebulę w kostkę,dodajemy do farszu.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gotowe.

Ciasto:


Cienko rozwałkowujemy,jeśli ktoś posiada maszynkę do makaronu ,ma ułatwiona pracę ;)


 Wystarczy  ustawić regulator grubości ciasta od 1 do 9. Przekręcamy porcje ciasta przez wałki. Powtarzaj tę czynność dla wszystkich kawałków ciasta kilkakrotnie, aż do momentu odpowiedniej grubości ciasta.

 
Pamiętaj o tym,żeby pod żadnym pozorem nie myć maszynki do makaronu w wodzie,wystarczy przetrzeć ją suchą ścierką lub pędzelkiem .

Gdy ciasto mamy gotowe możemy nakładać farsz

 Na płacie makaronowym w odstępach na dwa place nakładamy farsz, białkiem jajka zwilżamy brzegi, pomiędzy farszem i górną część płata makaronowego.

Zlepiamy ciasto,starając się, żeby w środku nie zostawić powietrza.


Ciasto, z farszem w centrum ,kroimy radełkiem na kwadraty.


Wyrównujemy brzegi, jeśli jest taka potrzeba.

 
Tak o to przygotowane Ravioli, gotujemy w lekko osolonej wodzie.


Ugotowane pierożki wrzucamy na rozgrzana patelnię z oliwą z oliwek. Mój smakosz miał  swoje pierożki z kapustą i grzybami ,podane z lekko zrumienionym boczkiem i czerwonym barszczem.


Natomiast moje Ricotta Ravioli wcześniej ugotowane,podsmażyłam na oliwie z oliwek i posypałam bazylią.
Polecam również sos szałwiowy (oliwa i szałwia)albo z mięty (oliwa i mięta) idealnie pasuję do pierożków Ravioli.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz