poniedziałek, 10 lutego 2014

Koktajl z jarmuża

Jarmuż jak pisałam wcześniej  ma wiele zalet. Koktajl jest pożywny,zdrowy,i przepyszny. Składniki do koktajlu można dodać dowolne, od owoców po warzywa.
Sezon na jarmuż jest jesienią .Młode listki są najsmaczniejsze,a po przymrozkach tracą kapuściany smak i są jeszcze lepszeWiększość ludzi zastanawia się co z tego warzywa można zrobić.Podam parę propozycji ;)
Młode listki można jeść na surowo ,te starsze można poddusić ,podgotować lub podsmażyć,ale wcześniej trzeba wyciąć żyłki.
Idealny jest do koktajli, połączonymi z owocami lub warzywami. Dobrze komponuje się i nieziemsko smakuje z rybami, owocami morza,pieczona kaczką,stekami itp.Pasują do niego pomidory,grzyby,orzechy,cieciorka.
Nie trzymajmy go dłużej w lodówce niż 3 dni,można go także zamrozić,ale wcześniej zblanszujcie.Dodają go również do zup,w końcu do kapusta ;),farszu,,makaronów.A sałatka z młodych liści jarmuża ,z octem balsamicznym, oliwą z oliwek, rodzynkami i posypana orzechami ,to coś wspaniałego.Jest wiele sposobów na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa, nie bójcie się sięgać po niego w warzywniakach, to SAMO ZDROWIE!

 Składniki:
4-5 średnich liści jarmuża,
1-2 banany,
sok z jednej cytryny,
1 pomarańcza,
1,5 szklanki jogurtu naturalnego lub wody,
łyżeczka miodu,
(owoce i warzywa dowolne,wszystko pysznie pasuję )


Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Gdy koktajl jest za rzadki ,dodajemy trochę jogurtu lub wody,a jeśli ktoś woli, jeszcze jedną pomarańczę ;)

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz