poniedziałek, 3 lutego 2014

Trufle czekoladowe

W truflach jest coś wyjątkowego. Właściwie nie wymagają zbyt dużo pracy, ani pieczenia, ale jeśli użyjemy wyobraźni i ulubionych składników, to efekty są zaskakujące!Aksamitna konsystencja, głęboki brązowy kolor, odurzający aromat i smak, który przywołuje na myśl najszczęśliwsze chwile w życiu… I jak tu nie kochać czekolady?

Składniki:
  300 g gorzkiej czekolady
170ml śmietanki 30%
duża łyżka masła
kakao,wiórki kokosowe,zmielone orzechy,cukier puder do obtoczenia


 Wykonanie:
Śmietankę razem z masłem podgrzewamy w rondelku,ale nie zagotowujemy.
Czekoladę drobno siekamy do miseczki,wlewamy do niej podgrzana śmietanę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. 


Wymieszaj,przestudź i włóż masę do lodówki na 3-4 godziny żeby zastygła.
Z masy małą łyżeczką formuj kulki.


Delikatnie obtocz je w kakao,cukrze pudrze,wiórkach kokosowych  lub zmielonych orzechach laskowych.
 Następnie wstaw je z powrotem do lodówki na 4 h żeby zastygły.

  Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz