wtorek, 25 lutego 2014

Domowa Pasta Curry

Jest to bardzo prosty przepis na pastę curry i za każdym razem daję świetny rezultat. Na pewno przypadnie ci do gustu.Wykorzystuj pasty curry, jeśli już nabierzesz zaufania do swoich umiejętności i będziesz mieć czas przygotować danie od początku do końca. 

Składniki:
2 ząbki czosnku,
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, 
3 kawałki pomidorków suszonych w oliwie,
1 łyżka mielonej papryki,
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki,
1 łyżeczka mielonej kurkumy,
1/2 łyżeczki soli morskiej,
2 łyżki oleju arachidowego lub oliwy z oliwek jeśli nie posiadasz,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1 świeża czerwona papryczka chili,
mały pęczek świeżej kolendry,lub natki pietruszki jeśli nie posiadasz,
Przyprawy do uprażenia:
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego,
1 łyżeczka nasion kolendry,
1 łyżeczka ziaren pieprzu, 

Wykonanie: 
Obierz czosnek,imbir.Postaw patelnię na ogniu między średnim a dużym i wrzuć na nią przyprawy do uprażenia. Praż je delikatnie kilka minut,aż uzyskają złotobrązowy kolor i będą smakowicie pachniały,a następnie zdejmij patelnie z ognia.


Wrzuć uprażone przyprawy do moździerza i za pomocą tłuczka dobrze je rozdrobnij lub wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj na proszek.


Kiedy zmielesz przyprawy, zmiksuj je w robocie kuchennym z pozostałymi składnikami,aby uzyskać gładką pastę. 


Przepis pochodzi od Jamiego Olivera ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz