poniedziałek, 17 lutego 2014

Na miękko

Jajka na miękko to jedno z najlepszych dań na świecie.Bez względu,czy wolisz jajka na miękko czy na twardo,ich ugotowanie - tak aby miały odpowiednią konsystencję jest bardzo łatwe; wystarczy dostosować czas gotowania. Warto zapamiętać pewna sztuczkę:jeżeli wsypiesz do wody szczyptę soli,pomoże to uchronić jajka przed pęknięciem.
W zależności od tego,jakie jajka lubisz,ugotuj je odpowiednio.
Podaję czasy dla dużych jaj:
- na miękko - 5 minut
- na półtwardo - 7,5 minuty 
- na twardo - 10 minut
 Smacznego!

 

3 komentarze:

  1. aaa to ja zdradzę tajemnicę. jak sprawdzić czy jajko jest świeżutkie? sposób jest banalny. wkładamy jajko do wody i tonie. tak tonie. jeśli pływa to znaczy że nie jest prosto od kurki. ponieważ ścianki jajka są porowate i z upływem dni i tygodni jest w nim coraz mniej płynu. w jego miejsce gromadzi się powietrze a przez to jajko zaczyna pływać.

    OdpowiedzUsuń
  2. a to przy okazji jak zrobić idealne jajka na miękko według Hestona Bluementhala. Należy włożyć jajka do jak najmniejszego garnka, zalać zimną wodą tak, aby przykryła jajka. Następnie przykrywamy garnek i włączamy palnik na najmocniejszy ogień. Gdy zagotuje się woda, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 6 minut. Wyjmujemy jajka z garnka, schładzamy zimną wodą aby zatrzymać gotowanie. Idealne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak tak wiemy, jak będą u mnie w którymś poście frytki, to poprosimy o opisanie nam co zrobić, żeby frytki wyszły idealnie ;) wiem ,że trwa to 2 h :P

      Usuń