wtorek, 4 lutego 2014

Souvlaki Pita

Będąc w Grecji każdy ma wręcz obowiązek zjeść tamtejsze danie narodowe, a mianowicie souvlaki (Σουβλάκι).
Dodam od razu, że jest to baaardzo smaczny obowiązek .
Souvlaki robione są z różnych gatunków mięsa, od kurczaka, przez wołowinę, a na wieprzowinie kończąc.
 Tradycyjnymi dodatkami do souvlaki są sos tzatziki oraz chleb pita.




Składniki:
2 pomidory,
średni ogórek zielony, 
czerwona cebula 
rukola (niekoniecznie)
2 filety z kurczaka
papryka słodka,
sól,pieprz,
tymianek,oregano,bazylia ,
oliwa z oliwek ,
jogurt grecki
czosnek,
greckie chlebki pita ,mi wyszło 8 chlebków
(przepisy można znaleźć w internecie,nie wiem czy są równie dobre jak ten,ale warto spróbować,niestety Ja nie mogę podać przepisu na swoje chlebki,dostałam je tylko na swój użytek ,od rodowitej greczynki.Wybaczcie!)

 Wykonanie:
Warzywa kroimy,rukolę dokładnie płuczemy. Mięso kroimy na cieniutkie paski, przyprawiamy papryką słodką ,suszonymi ziołami solą,pieprzem itp. Smażymy na oliwie z oliwek do zrumienienia. Mieszamy wszystkie składniki na ciasto,dzielimy je na 8 części, robimy z nich małe kulki i odstawiamy na chwile pod przykryciem. Następnie wałkujemy je na niezbyt cienkie placki,muszą być puszyste, a nie cienkie i chrupkie jak na tortille,patelnię skrapiamy oliwą i smażymy z obu stron na złoty kolor,uważając żeby nie przypiec, chlebki muszą być mięciutkie,żeby dało się je zwinąć.



Czosnek drobno siekamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy gęsty jogurt grecki,sól,pieprz do smaku, mieszamy i wkładamy do lodówki.


 Gotowe chlebki przekładamy na talerz, na środku smarujemy je sosem czosnkowym,kładziemy smażone mięsko,rukolę pomidora,ogórka,cebulę i na koniec znowu trochę sosu czosnkowego. Zwijamy je, zaczynając od dołu, następnie jeden bok i drugi. I tak o to Greckie pity są od razu gotowe do spożycia. Wyszły identyczne jak w Tavernie w Gazi i w Chani. Przepis pochodzi od rodowitej greczynki ,dlatego wyszły idealne  ;) 
Smacznego!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz