wtorek, 12 sierpnia 2014

Pizza z oliwkami, peperoni i salami

Chyba nie da się ukryć że pizza to jedno z tych dań które kochamy. Teraz będziemy robić ją jeszcze częściej, a to dlatego, że wzbogaciłam się o kamień do pieczenia. Powiem wam jedno... nie ma porównania, pizza pieczona na kamieniu jest o wiele lepsza i bardziej chrupiąca na bokach i od spodu, niż ta którą piekliśmy wcześniej, czyli na blaszce.Kamień powoli, równomiernie nagrzewa się i bardzo długo magazynuje i utrzymuje wysoką temperaturę. Pieczenie na kamieniu ułatwia pochłanianie wilgoci z pieczonego ciasta. Dzięki temu w zwykłym, domowym piekarniku mamy szansę stworzenia zbliżonych warunków jak w piecu chlebowym.Jeśli macie zamiar kupić sobie taki kamień,zaopatrzcie się jeszcze w łopatki do wkładania pizzy. Ja posiadam kamień szamotowy, z tego co się orientuję  na rynku są jeszcze granitowe. Ale te pierwsze są lepsze ;) Pamiętajmy, że o kamień trzeba odpowiednio zadbać i nie czyścić go żadnymi detergentami, jeśli coś się przypaliło, delikatnie zeskrobać i przetrzeć wilgotną ściereczką.


Składniki:
Ciasto na 2 pizze:
500g mąki
10g soli
10g drożdży
325ml letniej wody
bułka tarta do podsypania

Sos pomidorowy:
10 pomidorków koktajlowych
ząbek czosnku
oliwa
szklanka przecieru pomidorowego
sól,pieprz
papryczka chili
oregano

dodatki:
ser mozarella
peperonii ze słoika
oliwki
pieczarki
pomidorki koktajlowe
salami

Kamień do pieczenia


Wykonanie:
Włączamy piekarnik na 250C i nagrzewamy kamień przez 30 minut. 
Ciasto: mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do mąki. Zagniatamy przez 8-10 minut. Formujemy kule i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie dzielimy na dwie części.
Sos pomidorowy: Oliwę podgrzewamy, dodajemy zgnieciony ząbek czosnku, pokrojone pomidorki koktajlowe,chwile smażymy. Gdy pomidory będą miękkie,dodajemy przecier pomidorowy, pokrojona papryczkę chili,sól,pieprz,zioła,  doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.


Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach , pomidorki kroimy na pół, pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy żeby pozbyć się nadmiaru wody.  Ciasto na pizze rozciągamy na okrąg. Łopatki do pizzy wysypujemy bułką tarta,kładziemy ciasto. Na ciasto sos pomidorowy, ser mozzarella,pieczarki,salami,pomidorki koktajlowe, peperonii, oliwki, jeszcze raz posypujemy odrobiną sera. Pieczemy przez ok 10 minut, aż boki pizzy zaczną się rumienić.


Bon Appetit!!!

2 komentarze:

  1. Jestem juz po kolacji ale mimo to zjadłabym choć kawałek Twojej pizzy;) mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Ciasto bardzo proste w wykonaniu, i pyszne, przepis prosto od Włocha, więc do dzieła :) Pozdrawiam

      Usuń