wtorek, 26 sierpnia 2014

Chałwowy pucharek

Za oknem buro i ponuro, jak radzicie sobie w tak chłodne i deszczowe dni? My ratujemy się czymś bardzo słodkim. Deser ten jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Można go również zamrozić i zrobić z niego lody. 


Składniki:
3 żółtka
200-300ml śmietanki 30%-36%
odrobina cukru pudru
chałwa waniliowa


Wykonanie:
Żółtka ubijamy na wysokich obrotach z płaską łyżką cukru pudru na jasny puch. 
Śmietankę również ubijamy z odrobiną cukru pudru na sztywno.
Kogel mogel delikatnie mieszamy z ubitą śmietanką i pokruszoną chałwą.
Wierzch również dekorujemy chałwą. 
Jeśli chcecie lody, wystarczy w jakimś pojemniku zamrozić deser.
Tuż przed podaniem lodów, wyciągamy je na chwilę do lodówki.
Jeśli jest dla was za mało słodki, dodajcie więcej chałwy lub cukru pudru.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz