poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Feta in Filo Pastry & Honey ( Pakieciki z ciasta filo z fetą i miodem)

Jeśli chcesz poznać grecką kuchnię, wybierz się do restauracji i zamów kilka porcji przekąsek - meze. Są one w zasadzie podobne do hiszpańskich tapas, a wprowadzili je do Grecji Turcy wiele wieków temu. Przegryza się je wspólnie z kumplami, popijając wino lub ouzo i patrząc, jak mija czas. To dania mięsne, miseczki z warzywami lub kawałkami ośmiornicy, sery.. ogólnie rzecz biorąc - różne smaki, kolory, tekstury, czyli pyszne, ciekawe przekąski.
Ja dziś przygotowałam pakieciki z ciasta filo. 
Pieczenie z ciasta filo jest bardzo ekscytujące. To ciasto jest dość delikatne, ale pracując szybko, można z niego stworzyć pięknie wyglądające potrawy o wspaniałej teksturze. Oto przepis na przysmak, który można kupić na wielu greckich ulicach i przy okazji napić się dobrej kawy. Pewnie zastanawiacie się jak można jeść słony ser feta z miodem,ale to nawet niezłe połączenie. Ta potrawa ma lekki kryzys tożsamości, bo nie może się zdecydować, czy jest deserem, czy przekąską,ale tak czy inaczej smakuje wspaniale. Jeśli nie wiesz, czy pod koniec posiłku zjeść ser , czy deser to rozwiązanie jest idealne.
/Recipe by Jamie Oliver/


Składniki:
300 g pokruszonego sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine i więcej do posmarowania
4 łyżki płynnego miodu i więcej do przybrania
2 łyżeczki suszonego oregano
8 arkuszy ciasta filo
listki świeżego tymianku
kilka łyżeczek uprażonego sezamu
oliwa


Wykonanie:
Wymieszaj w misce fetę, oliwę extra vergine, miód i oregano. Rozłóż na blacie 4 arkusze ciasta filo i posmaruj je odrobiną oliwy extra vergine. Posyp każdy kilkoma listkami tymianku i przykryj kolejnym arkuszem ciasta. Przekrój podwójne arkusze w poprzek, otrzymując 8 kawałków.


Podziel mieszanine z fety na 8 porcji i nałóż po jednej na środek każdego kawałka ciasta. Zagnij kolejno dwa dłuższe boki ciasta, zakrywając nadzienie. Następnie złóż krótsze boki, żeby powstał zgrabny pakiecik, albo zwiń je razem - jak wolisz. 


Na suchej patelni upraż nasiona sezamu i odłóż je na później. Pakieciki skrapiamy oliwą i układamy na wysmarowanej oliwą blaszce.  



Pieczemy w 200C aż będą złote i chrupiące. Łopatką ostrożnie przekładamy ciastka z blachy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. 



Ułóż na talerz i podawaj polane miodem i posypane sezamem. Pyszne jako deser, danie z sera lub w towarzystwie zielonej sałaty z cytrynowym dressingiem jako wspaniała przekąska. Gotowe.


 καλή όρεξη

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł :) Wygląda bardzo apetycznie!

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie, na pewno będę zaglądać ;)

      Usuń
  2. Od pewnego czasu mam w planach to danie - wydaje mi się takie intrygujące:) Połączenie smaku słonego i słodkiego to wszak jedno z najlepszych. Twoje paszteciki wyglądają bardzo apetycznie. Muszę je w końcu zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez się długo zbierałam żeby je zrobić, ciasto filo jest tak pysznie chrupiące, zioła intensywne w smaku , po prostu niebo w gębie. Polecam :) To jest danie typu "albo sie je kocha, albo nienawidzi " ;)

      Usuń