piątek, 15 sierpnia 2014

Makaron z kurkami i tymiankiem na białym winie

Kurki najlepiej przyprawić prosto i klasycznie - solą i pieprzem grubo mielonym. Do tego cebulka, koperek, natka pietruszki lub tak jak u mnie Tymianek , którego jestem wielką fanką. Walory smakowe kurek podkreślą śmietana czy masło. Niemniej tak wytrawne dodatki jak pomidory suszone, czy białe wino odsłonią inną, bardziej europejską stronę smaku polskich grzybów.Przepis jest bardzo prosty, a potrawa lekka i bardzo smaczna. Do dzieła.


Składniki na 1 porcję:
120g makaronu spaghetti
150g kurek
gruboziarnista sól morska
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
150 ml białego wytrawnego wina
świeży tymianek 
1 mała cebula
2 łyżki jogurtu naturalnego


Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.Rozgrzewamy patelnie z oliwą i odrobina masła. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę,chwile dusimy. 



Wrzucamy kurki ,smażymy na średnim ogniu,aż wyparuję woda.Dodajemy sól i pieprz. Dolewamy wytrawnego białego wina,czekamy aż odparuję,wtedy dodajemy 2 łyżki jogurtu i tymianek,mieszamy. 


 Gdy makaron jest już gotowy, dodajemy go do naszego sosu z kurkami i wszystko dokładnie mieszamy. Niech obtoczy się w sosie. 


Wykładamy na talerz i dekorujemy świeżym tymiankiem i rozmarynem. Gotowe.


  

Smacznego!!!

1 komentarz: