wtorek, 12 sierpnia 2014

Domowy dżem z jeżyn

Co się będę rozpisywać. Jeżyny to samo zdrowie, mają dużo witamin bla bla bla :D.  Jest sezon, dlatego warto wybrać się w plener i trochę ich nazbierać. Dżem wyszedł przepyszny. Powiem wam, że dzisiejsze śniadanie mieliśmy obłędne. Chrupiące rogale z domowym dżemem i ciepłe kakao. Zjedliśmy prawie cały słoik. Mój życiowy partner nie mógł się nim najeść, pochwał było wiele hahah.  Nie jest to pracochłonne, a efekt niesamowity. Jest jedyny minus.. jeśli nie chcemy mieć pestek w zębach :D i nie chcemy żeby nam nasz dżem zgorzkniał, musimy przetrzeć go przez sito.. warto to zrobić ;) 


Składniki:
1kg jeżyn
cukier


Wykonanie:
Jeżyny płuczemy. Wrzucamy do garnka i zasypujemy 3/4 szklanki cukru. Mieszamy. Przykrywamy i dusimy przez 1,30 h, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie, jeśli jest taka potrzeba dosypujemy cukier(to zależy jak kto słodkie lubi konfitury). Ściągamy przykrywkę i gotujemy przez kolejne 1,30-2h aż wyparuje sok, od czasu do czasu mieszając. Gdy dżem jest gotowy i gęsty, przecieramy go przez sito, aby pozbyć się pestek. Zamykamy szczelnie słoik. Można go jeszcze zagotować w garnku, ja tego nie robiłam, ponieważ u nas takie konfitury zjadane są błyskawicznie :P Gotowe.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz