środa, 20 sierpnia 2014

Piadina - włoski, pszenny placek z nadzieniem


  "Nic nie powie więcej o Włoszech niż nasz chleb - symbol dający

świadectwo naszemu przywiązaniu do ziemi ojczystej"

Giovanni Pascoli

Słowo "MERENDE" oznacza przekąski które spożywane są we Włoszech między posiłkami,lekkie podwieczorki, które serwuje się dzieciom, gdy wracają ze szkoły. O Włoszech myślimy zazwyczaj jako o kraju, w którym ludzie spożywają posiłki w domach, w gronie rodzinnym, merende też są częścią życia codziennego. Włochy nie były krajem, w którym powszechna była kultura podjadania między posiłkami, jednak wraz ze wzrostem tempa życia, wiele się zmieniło. Ludzie nie maja czasu zjeść odpowiedniego śniadania przed wyruszeniem do pracy lub wyjść na obiad. Bez względu czy będzie to słodka bułka kupiona rano w cukierni na śniadanie, jedzone w porze lunchu lub późnym popołudniem panini albo kawałek pizzy z delikatesów, sklepu spożywczego czy budki z szybkim jedzeniem - bez wątpienia mamy do czynienia z czasami, w których wszyscy w którymś momencie dnia zjadają coś na szybko.
  
Piadina są to cienkie placki pszenne przygotowywane według bardzo starego przepisu są tak mocno związane z tradycją kulinarną regionu Emilia-Romania,że pisał o nich nawet 
poeta Pascoli.
Współcześnie są one popularną  przekąską w całych Włoszech - 

sprzedaję się je w wyspecjalizowanych budkach nazywanych piadinerie.

Placki nadziewa się mięsem,serem, warzywami.

Najlepiej smakują prosto z patelni.

W oryginalnym przepisie używa się strutto (słoninę),

ale jeśli wolicie,możecie użyć masła ze słoniną smakują lepiej ;)
Składniki: 
400g mąki pszennej
szczypta soli
10g suchych drożdży
40 g słoniny
225ml wody

Nadzienie:

kto co lubi ,dosłownie może być wszystko ;)
filet z kurczaka podsmażony
pomidory
ogórek
sałata rzymska
cebula czerwona
świeża bazylia
rukola 
Sos czosnkowo-ziołowy
1 ząbek czosnku
jogurt bałkański
sól,pieprz
świeże zioła( bazylia, rozmaryn, tymianek )


Wykonanie:
Sos: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt, posiekane zioła, sól, pieprz. Mieszamy i chowamy do lodówki.

 Wszystkie składniki na ciasto zagnieść(słonine drobno posiekać)
Podzielić na 6-8 placków.

 
Każdą z kul rozwałkuj na placek grubości około 1mm.Rozgrzej dużą patelnię i smaż

po jednym placku przez 2 minuty z każdej strony.
 Zdejmuj z patelni,nakładaj nadzienie, polej sosem, złóż na pół i podawaj ;)
Bon Appetit!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz