Po ostatnim grillowaniu żeberek i staniu przy grillu w nieskończoność, postanowiliśmy przed natarciem marynatą, podgotować je trochę. Drugi plus podgotowywania tych żeberek jest taki, że z wywaru który nam został, zrobiliśmy pyszną zupę "meksykańską" tak sobie ją nazwaliśmy, ponieważ jest piekielnie ostra :D Ale o tym w następnym poście.
Składniki:
żeberka
papryka słodka mielona
sól, pieprz
zioła prowansalskie
oliwa
kasza gryczana
pietruszka
5 buraczków
ocet jabłkowy
czosnek
woda lub bulion do podlania buraczków
Wywar:
2l wody
5 szt selera naciowego
2 marchewki
1 pietruszka
2 listki laurowe
5 ziarenek pieprzu
3 ziela angielskie
3 gałązki tymianku
sól
Wykonanie:
Gotujemy wywar. Do wody wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler naciowy. Wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, tymianek. Zagotowujemy. Doprawiamy solą. Do wrzącego wywaru wrzucamy wcześniej pokrojone żeberka na małe kawałki i gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyciągamy je żeby wystygły. Wywar zostawiamy na zupę. Gdy żeberka wystygną, robimy marynatę z oliwy, papryki słodkiej mielonej z odrobiną soli i ziół, możecie dodać odrobine octu balsamicznego jeśli posiadacie.
Wszystko mieszamy, przekładamy do żeberka do marynaty, dobrze je w niej obtaczamy i wrzucamy na dobrze rozgrzany grill. W tym czasie ścieramy na dużych oczkach, wcześniej ugotowane buraczki. Przekładamy do garnka, dodajemy 2 zgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku. Podgrzewamy je na małym ogniu, dodajemy kieliszek octu jabłkowego i chochlę wywaru z żeberek.Można również oprószyć ja odrobiną mąki pszennej i szybko wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej octu. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Podajemy ją z posiekaną zieloną pietruszką i odrobina oliwy. Całość podajemy z dobrze schłodzonym, dobrym piwem ;) Gotowe
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz