środa, 30 lipca 2014

Burger z sosem tysiąca wysp

Hamburger jako potrawa i jako słowo wywodzi się od befsztyka po hambursku (ang. hamburger steak), kotleta z siekanej wołowiny wprowadzonego do kuchni amerykańskiej przez imigrantów z Niemiec.
Hamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis. Podejmował się on gotowania podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie. Zaproponował on swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem.


Składniki:
5 kotletów (mi zostało 5 Köfte z wczorajszego dnia,szukaj na blogu w mięsnych)
5 bułek 
sałata
pomidor
ogórek kiszony
ser żółty
cebula czerwona

Sos tysiąca wysp:
pikle
papryczki peperoni ze słoika
5 łyżek majonezu
2 łyżeczki musztardy
1-2 łyżeczki ostrego ketchupu
sól
ząbek czosnku

 
Wykonanie:
Mięso smażymy. Bułki kroimy na pół,  wkładamy do nagrzanego piekarnika, mają być chrupkie.
Pomidora, ogórka, cebulę kroimy w plasterki. 
Sos: Pikle i peperoni siekamy. Dodajemy do nich czosnek ,majonez , musztardę, ketchup i sol. Wszystko dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki. Gdy bułki są gotowe,smarujemy dół sosem, kładziemy liść sałaty, ser żółty,gorącego kotleta,pomidora, ogórka, cebulę i polewamy sosem tysiąca wysp. Ściskamy bułę i wcinamy :D


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz