Witam orzeszki :)
Wczoraj na obiad jedliśmy pyszne kababy na patyku i fasolkę z sosem pomidorowym. Przepis jest bardzo prosty. A gdy zostanie wam parę kebabów, tak jak mi zostały na dziś..to zawsze możecie zrobić je w chrupiącej bułce z sosem tysiąca wysp i takimi dodatkami jakie lubicie ;) Słowo köfte pochodzi z perskiego kufteh i oznacza rozgnieciony. Tego typu kebab jest podawany na patyczkach szaszłykowych i wygląda jak kiełbaska. Podałam je z pieczonymi ziemniakami i Fasolakia. Fasolakia jest to potrawa kuchni greckiej. Odkryłam ja będąc na wakacjach na Krecie, tak jak pyszne małe kebaby :) Zajadałam się tymi daniami. Proste w wykonaniu a jakie pyszne. Polecam przepis :)
Składniki:
Kebab:
60dag mięsa mielonego
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 cebule dymki
1 ząbek czosnku
2 łyżki drobno posiekanego selera naciowego
łyżka musztardy
2 łyżki sosu sojowego
pieprz
3 łyżki papryki słodiej mielonej
2 łyżeczki kminku
1 łyżka przyprawy gyros
odrobina wody mineralnej
Fasolakia:
fasolka szparagowa
puszka pomidorów koktajlowych
cebula dymka
1 mały ząbek czosnku
sól,pieprz
zimniaki
Wykonanie:
Kebab: mięso mielone mieszamy ze wszystkimi składnikami. Nabijamy na patyki do szaszłyków i formujemy na małe kiełbaski. grilujemy z obu stron.
Fasolakia: Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente.Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy drobno posiekany czosnek i cebulę,chwilę smażymy. Dodajemy pomidory z puszki doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy. Gdy lekko odparuje woda, dodajemy fasolkę.
Ziemniaki czyścimy, kroimy na ćwiartki,doprawiamy solą i suszonymi ziołami. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku,aż będą miękkie w środki i lekko przyrumienione.
Wszystko pyszne!! Moje smaki w jednym miejscu :)
OdpowiedzUsuńrozgoszczę się u Ciebie :))