poniedziałek, 14 lipca 2014

Serowiec w kruchym cieście - z kuchni staropolskiej

Kuchnia staropolska czerpała z obyczajów narodów, które żyły w granicach dawnej polski. To nie tylko kuchnia magnacka, ale również szlachecka, chłopska i mieszczańska. Przez lata wszystkie te elementy splotły się w "polski styl kulinarny". Serowiec ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, jest puszysty i delikatny. Polecam.


Składniki:
30dag mąki pszennej
10dag masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
kopiasta łyżka cukru pudru 

Ser:
70dag dokładnie zmielonego sera (dałam Mój Ulubiony z Wielunia)
1/2 kostki (12,5dag) masła
4 jajka
pół szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
skórka otarta z jednej cytryny
tłuszcz do wysmarowania formy

Sos malinowy:
świeże maliny
cukier puder





Wykonanie:
Składniki ciasta zagniatamy. Gdy ciasto stanie sie jednolite i sprężyste owijamy kule w folię i przez godzinę wychładzamy w lodówce.
 Przygotowujemy ser: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym(robotem) na puch. Dodajemy po jednym żółtku i sera na przemian,cały czas ubijając . Do połączonych składników dodajemy skórkę z cytryny i ubitą na sztywno piane z białek. Dokładnie mieszamy drewniana łyżką by składniki sie połączyły.







Wychłodzone ciasto dzielimy na nierówne części. Nieco większą, po rozwałkowaniu, wykładamy spód dużej tortownicy. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem i podpiekamy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 12 minut, aż się zrumieni.Pozostałą część rozwałkowujemy na cienki placek i trzymamy w chłodzie. Na podpieczony i lekko wystudzony spód wykładamy masę serową, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy rozwałkowanym surowym ciastem. Lekko nakłuwamy widelcem. Całość wstawiamy na 70 minut do nagrzanego do temp. 180C piekarnika. Po upieczeniu, całość można posypać cukrem pudrem. Podajemy z sosem malinowym. Wystarczy świeże maliny wrzucić do blendera z odrobina cukry pudru i Gotowe.





 



Smacznego!!!

1 komentarz: