wtorek, 15 kwietnia 2014

Grilowane piersi z kurczaka w marynacie jogurtowej

Bardzo szybki i smaczny przepis. Marynatę najlepiej zrobić wieczorem,włożyć do niej piersi z kurczaka i niech się marynują całą noc. Mięso wyszło bardzo soczyste. Do tego polecam marchewki i młode ziemniaki pieczone w piekarniku. 
Jeśli macie dość standardowych kotletów w panierkach, polecam ten przepis :)


Składniki:
2 piersi z kurczaka,
4 duże ziemniaki,
8 małych marchewek,
świeży rozmaryn
olej ryżowy
1 ząbek czosnku

Marynata:
200ml jogurtu naturalnego
sól,pieprz
1 łyżeczka curry,
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego tymianku lub suszonego





Wykonanie:
Mięso i marynata: Mięso płuczemy,suszymy i kroimy na niezbyt grube plastry. Składniki marynaty mieszamy, wkładamy do niej mięso i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Mięso wyjmujemy z marynaty,jej nadmiar usuwamy i układamy mięso na grillu lub patelni grillowej.Pieczemy aż będą jasne w środku i rumiane z wierzchu.
Ziemniaki: Umyte i pokrojone na połówki młode ziemniaki przekładamy do folii aluminiowej,dodajemy zgnieciony ząbek czosnku,doprawiamy do smaku solą i pieprzem,wlewamy odrobinę oleju ryżowego,i posiekany świeży rozmaryn,wszystko razem dokładnie mieszamy i zwijamy w paczuszkę, zostawiając mały otwór.
Marchewki: Płuczemy,obieramy, kroimy w słupki i robimy tak samo jak z ziemniakami.


Ziemniaki pieczemy na blaszce, w piekarniku nagrzanym do 160C przez 40 minut, po 20 minutach pieczenia ziemniaków,możemy włożyć naszą paczuszkę z marchewką.Pod koniec pieczenia możemy zrobić większe otwory w folii ,żeby marchew i ziemniaki ładnie się zrumieniły. Podawać na ciepło.U nas jeszcze zagościła surowa marchewka starta na dużych oczkach,z cytryną,oliwą,tymiankiem odrobiną soli i pieprzu ;) Gotowe.


 Smacznego!!!
 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz