czwartek, 10 kwietnia 2014

Calzone

Jest to rodzaj pizzy,pochodzącej z Neapolu,zawijanej na kształt pieroga. Bardzo ważne jest,aby dobrze zawinąć brzegi,tak  by podczas pieczenia farsz nie wypadał,a ser nie wypłynął. Calzone jest bardzo wyrazisty,ze względu  na zamknięcie  składników w środku ,przez co wszystkie aromaty zostają wewnątrz pieroga. Nadzienie do calzone może być różnorodne,każdy pieróg może być inny i taki, jaki lubicie.

Składniki:
Ciasto:
250g mąki,
5g soli,
5g świeżych drożdży,
168ml letniej wody,
bułka tarta do posypania,

dodatki:
1 czerwona papryka,
kawałek boczku,
5 dużych pieczarek,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 ząbek czosnku,
świeży tymianek,
suszone oregano,
ser żółty,


Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy sól. Drożdże mieszamy w letniej wodzie. Dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto przez 8 minut. Formujemy kule i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na 30 minut do wyrośnięcia.
Farsz: Boczek kroimy na bardzo cieniutkie paseczki i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy się zrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie wrzucamy lekko zgnieciony ząbek czosnku i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem,posiekanym tymiankiem i suszonym oregano. 
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.




Gdy ciasto zwiększyło objętość,rozciągamy je lekko dłońmi,uważając żeby się nie po rozrywało. Następnie delikatnie wałkujemy. Blaszkę wysypujemy bułką tartą i przekładamy na nią ciasto. Jedną połowę posypujemy serem żółtym,wykładamy wcześniej przygotowany farsz i znowu lekko posypujemy serem. 



Sklejamy ciasto w kształt pieroga i dobrze sklejamy boki, żeby nie wypłynął nam farsz. Można lekko ponacinać  wierzch nożem,ale nie koniecznie. Pieróg pieczemy w 210C, przez około 15 minut, aż się zrumieni. Gotowe.


Bon appetit!!!

1 komentarz:

  1. robię z innym nadzieniem, ale uuuwieeelbiaaam! :D
    Ale pięknie zawinęłaś!

    OdpowiedzUsuń