wtorek, 15 kwietnia 2014

Benoffee Pie

Od dłuższego czasu chodzi za mną ten deser. Wpadł mi już parę razy w oko, na jednej z moich ulubionych stron J.O. Jakie składniki są potrzebne ,można wyczytać nawet w Wikipedi :D Obczaiłam parę przepisów i stwierdziłam, że zrobię go po swojemu, nie chcę znowu mieć za słodkiego deseru, nie wyobrażam sobie do mleka zagęszczonego słodzonego dodać jeszcze cukier, pełno jest takich przepisów, co mnie zdziwiło.Nie jest wtedy za słodki? Mleko to, już samo w sobie ma tyle słodyczy ,po co jeszcze do tego cukier. Postanowiłam, dzień wcześniej przygotować sobie karmel, gotując puszkę mleka skondesowanego przez ok 3h w wodzie, wyszedł obłędny karmel ;)

Składniki:

Spód:
250g herbatników,
100g dobrego masła,

Karmel:
1 puszka mleka skondesowanego słodzonego,

Wierzch:
400ml śmietanki kremówki 30% - 36%
200g serka mascarpone,
1 łyżka cukru pudru,
kakao

dodatkowo:
4 banany
sok z połowy cytryny,




 Wykonanie:
Spód: Herbatniki kruszymy na pył w młynku.Masło roztapiamy i studzimy. Po wystygnięciu przelewamy do zmielonych herbatników,dokładnie mieszamy i wykładamy nim naczynie do tart o średnicy 28cm. Wstawiamy do lodówki,niech stwardnieję.
Karmel: Puszkę mleka skondesowanego słodzonego wstawiamy do głębokiego garnka i zalewamy ją całą wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 3 h, co jakiś czas sprawdzając,jeśli woda odparowała, dolewamy,puszka musi być cały czas pod wodą. Dobrze jest zrobić sobie spód i karmel dzień wcześniej.


Gdy minęły 3h ,puszkę chłodzimy do całkowitego wystygnięcia,chyba nie chcemy mieć na sobie karmelu, więc jest to bardzo ważne, puszka musi być chłodna. Po tym czasie, otwieramy, przekładamy gotowy karmel na spód i wstawiamy do lodówki na całą noc (zaczęłam to ciasto robić o 17 więc tak wyszło ;] ). Rano kroimy banany,skrapiamy je sokiem z cytryny,mieszamy i wykładamy na karmel.


Wierzch: Śmietanka kremówka musi być dobrze schłodzona,Ja dodatkowo wkładam do lodówki miskę i  wiertła. Ubijamy na sztywno, dodajemy łyżkę cukru pudru,pamiętajmy żeby nie ubijać zbyt długo,gdy pojawią się pagórki przestajemy,nie chcemy mieć masła. W oddzielnym naczyniu miksujemy na gładko serek mascarpone,przekładamy do ubitej śmietanki,dokładnie mieszamy i wykładamy na banany. Posypujemy dobrym kakao. Chwilę chłodzimy i Gotowe.

Smacznego!!!



 

1 komentarz: