wtorek, 30 września 2014

Purée z dyni

  Puree z dyni często wykorzystuję się do wypieków. W Ameryce można kupić takie puree w puszkach, niestety u nas jest ciężko dostępna, dlatego warto zrobić ją samemu w domu, a później cieszyć się pysznymi potrawami.

 

 



Składniki:
Dynia


 Wykonanie:
Dynie przekroić i oczyścić, pokroić na kawałki. Owinąć w folie aluminiową i ułożyć na kratce, lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180C przez ok 1 godzinę, miąższ powinien być miękki i odchodzić od skórki.
Gdy jest już gotowy, ściągamy miąższ  łyżką i rozdrabniamy widelcem lub blenderem. 
Gotowe puree przekładamy do słoiczków, wcześniej wyparzonych, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok 20-25 minut. Układamy wieczkiem do dołu i czekamy aż wystygną. Gotowe.


 :)

 

 



1 komentarz: